Acest site este doar blog-ul de activităţi al Şcolii Gimnaziale "Elena Cuza" Iaşi.
Pentru site-ul complet, cu toate informaţiile despre şcoală vă rugăm să accesaţi www.scoalaecuza.ro

miercuri, 4 aprilie 2012

"Între prieteni"

Programele școlare încă supraaglomerate, distribuirea neechilibrată a conținuturilor propuse, implicarea elevilor în paralel ori simultan pe durata întregului an școlar la activități extracurriculare de anvergură, în speță, concursuri memoriale, de specialitate, olimpiade, manifestări cultural artistice, festivaluri, conduc la supraîncărcarea acestora, la diminuarea calității actului instructiv propriu-zis și implicit la obținerea de performanțe școlare mediocre.

”Școala altfel” vine în sprijinul elevilor și al profesorilor, având în principal ca scop antrenarea în activități extracurriculare îndrăgite, dar a căror desfășurare necesită mai mult de o oră, care presupun procurarea/confecționarea/elaborarea unor materiale individuale sau de grup ori deplasări în teren, vizite la muzee, în parcuri, rezervații, fabrici etc., activități directe de parteneriat cu alte instituții. Astfel, prin programul amintit, s-ar putea elimina aceste neajunsuri, cel puțin parțial. Cu o condiție, însă: activitățile să fie planificate în acord cu specificul vârstei, la propunerea elevilor și a părinților, iar organizarea lor să nu solicite resurse materiale concurențiale. În caz contrar, ”Școala altfel” va deveni o ”săptămână a patimilor școlare”.

Având în vedere aceste aspecte, elevi de la clasele: I C, a III-a A, a III-a B au fost antrenați într-o activitate complexă de cunoaștere a valorilor și tradițiilor satului românesc, de formare și dezvoltare a atitudinilor civice responsabile, precum și a unor abilități practice de viață. în cadrul Proiectului”Între prieteni”, al cărui coordonator este prof. Slabu Nicoleta.

Activitatea a fost proiectată ca o excursie tematică în câteva localități de pe Valea Jijiei, județul Iași. Pe parcursul zilei, elevii au vizitat Adăpostul de animale abandonate” Clopoțel” din localitatea Țigănași, prilej deosebit de a cunoaște responsabilitățile societății românești privind protejarea animalelor domestice fără adăpost sau abandonate. Vizitarea unei ferme moderne de vaci de lapte i-a impresionat pe elevi. Au văzut pentru prima oară care este ”drumul laptelui” până în cutiile din supermarchet. Ferma familiei Timofte, precum și gospodăria bine organizată, posibilitatea elevilor de a hrăni ”în direct” animalele: păsări, purcei, viței, iepuri, căței a trezit în sufletul acestora respectul pentru munca țăranului și dragostea pentru animalele domestice. Punctul cel mai înalt emoțional l-a reprezentat întâlnirea cu elevi și preșcolari de la Școala Borșa, moment organizat la Biserica din sat. Aici, sub îndrumarea și cu binecuvântarea părintelui paroh, Slabu Marian, elevii au încondeiat ouă roșii, folosind tehnici tradiționale din zonă, apoi au fost ospătați cu bucurie de gospodinele satului. La fel de interesantă a fost și întâlnirea de la Sala Teatrului din localitatea Vlădeni cu trupa de elevi actori, ”O mie și una de măști”, coordonați de prof. regizor, Alexandru Dumitra și care au dedicat musafirilor un spectacol colaj de înaltă ținută artistică.

Activitatea desfășurată a avut un mare ecou în rândul elevilor și părinților, înscriindu-se în șirul celor cu multiple valențe instructiv-educative.

Prof. Geta Bungianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu